Projekt Gastro kuchyně

Nutnou součástí projektové dokumentace restaurace, bistra, penzionu s kuchyní nebo hotelu s kuchyní je gastro projekt kuchyně. Ten se detailně zabývá polohou veškerého vybavení, postupem přípravy pokrmů a skladováním veškerých surovin a odpadů.

kuchyně
Ing. Matěj Machač
Autor
Ing. Matěj Machač
Datum publikace
23. květen 2024
Počet zhlédnutí
80

Podklady od provozovatele

Před zahájením zpracování gastro projektu kuchyně je nutné znát, jaké pokrmy se budou v dané kuchyni připravovat, kolik pokrmů přibližně může být připravováno, jaký bude pohyb, směr přípravy jídla a jak se bude pracovat se špinavým nádobím.

Následně se navrhnou zóny jednotlivých částí a rozdělí se dle typů pokrmů. Zelenina se musí připravovat v jiné zóně, což platí i pro maso, rozbíjení vajec, které musí být zvlášť, stejně jako studená kuchyně. Různé suroviny musí být skladovány zvlášť, aby nedocházelo ke vzájemné kontaminaci. Třeba taková zelenina, která se nezpracuje tepelně, je velice náchylná ke kontaminaci, která by mohla zdravotně dost ublížit. Kdyby se zelenina tepelně zpracovávala, je mnohem méně riziková, jelikož tepelná úprava kontaminaci eliminuje.

 

Bezpečnost je zásadní, praktičnost však určuje konkurenceschopnost

Je důležité dbát na praktičnost a to, aby kuchař v kuchyni nachodil co nejmenší vzdálenost. Optimalizace jednotlivých zón a pořadí spotřebičů je zásadní, jelikož správné rozmístění může šetřit velké množství času, který by byl potřeba na přesun kuchaře po kuchyni spolu se surovinami. Taktéž vzniká větší riziko, když se například maso musí přenášet přes část, kde se zpracovává zelenina.

Nejrizikovější surovinou jsou vajíčka a jejich zpracování. Nejedná se tak ani o jejich obsah, který je dost odolný, avšak důvodem je jejich povrch. Vajíčka nejsou nikterak zbavena mikrobů a bakterií, které nosnice přenesou na skořápku. Tudíž musí být vždy rozbíjení vajec odděleno v samostatné zóně a vždy musí být v naprosté blízkosti umyvadlo, aby se kuchař hned po práci s nimi umyl a eliminoval tak kontaminaci dalších částí kuchyně.

 

Pozor na hlodavce, hmyz a nezapomínejte na druhotné vlivy vzduchotechniky

Součástí gastro projektu je taktéž zamezení vniknutí hlodavců a hmyzu do kuchyně. To je zajištěno většinou přes sítě v oknech. Další podmínkou je, že kuchyně nikdy nesmí být přímo přístupná z exteriéru. To znamená, že do kuchyně musí vést alespoň dvoje dveře, z exteriéru přes zádveří.

Nedílnou součástí je také vyřešení cirkulace vzduchu a odpadního tepla. Pokud se v kuchyni vaří, peče nebo smaží, jednoduše se něco tepelně upravuje, je nutné instalovat digestoře se vzduchotechnikou o patřičném výkonu. Následně mohou vznikat druhotné problémy s odvodem pachů či hluku do exteriéru, které můžou rušit ostatní obyvatele v blízkosti gastro provozu.

Ing. Matěj Machač

Ing. Matěj Machač

Ing. Matěj Machač je projektant a odborník na pozemní stavby s praxí 19 let v oboru. Zaměřuje se na ekonomickou efektivitu staveb, jak v rámci realizace tak i v provozním průběhu životnosti stavby.

Získat nezávaznou cenovou nabídku

Proč spolupracovat s Projekcí Machač?

Analýzy

Na každý detail máme zpracované
analýzy. Díky tomu tvoříme
kvalitní a ekonomické domy.

Prohlédnout některé analýzy
Jeřáb

Podle našich projektů se staví,
nejedná se jen o nějaký kus
papíru pro úředníky.

Stáhnout ukázkový projekt
Opera v Sydney

Tvoříme kvalitní
architekturu, která je dobře
hodnocena.

Prohlédněte návrhy staveb
Seřadit od A do Z

Všechny služby pod jednou střechou:

  • Architektonické studie
  • Projektová dokumentace (stavební povolení, prováděcí)
  • Projekty rodinných domů
  • Developerské projekty
  • Jednání s úřady (inženýring a inženýrské služby)
Prohlédněte si naše služby
200+
staveb na míru
20
let praxe
1350+ mil. Kč
prostavěno
Získat nezávaznou cenovou nabídku

Postup spolupráce

Video má 22 minut a popisuje postup níže. Před osobní schůzkou je nutné video shlédnout.

Postup spolupráce se vždy mírně upravuje dle potřeb klienta a typu stavby.

8 bodů postupu naší spolupráce

start

První schůzka

objasníme si postup spolupráce
ukážeme si tvorbu z Projekce Machač a vysvětlíme si jednotlivé služby
okrajově nám popíšete Váš investorský záměr
společně vytvoříme poptávku, vypíšeme které služby požadujete
1 týden

Vytvoření cenové nabídky

1 týden
dostanete cenovou nabídku na mail se vzorovým projektem
napíšeme kdy s Vaším projektem začneme
určíme si platební podmínky
schválíte/zamítnete spolupráci, případně určíte co přidat či vyškrtnout
první platba
zaplatíte nám zálohu 1/3 z celé částky
podpis smlouvy
1 - 3 měsíce

Druhá schůzka

1 - 3 měsíce
společně vyplníme formulář pro tvorbu studie
navštívíme vaši parcelu nebo dům určený k rekonstrukci
výškopisně zaměříme parcelu/zaměříme reálný stav domu
1 - ? měsíce
záleží na rychlosti rozhodování investora

Tvorba studie

1 - ? měsíce (záleží na rychlosti rozhodování investora)
předvedeme Vám půdorysy a případně 3D model objektu
řekneme si proč je vše navržené tak jak je
budete také znát hrubý odhad ceny nemovitosti
Vy nám řeknete Váš názor a provedeme úpravy
odevzdáme Vám 1 x studii tištěné a v elektronické verzi (pdf formát)
1 - 3 měsíce

Vypracování malého projektu (z 80% hotový projekt)

1 - 3 měsíce
dostanete výkresy půdorysů, řezu, pohledů a situaci
případně předáme přesný výpočet ceny výstavby/rekonstrukce objektu
předání databáze kontaktů na firmy a řemeslníky
druhá platba
zaplatíte nám 2/3 z celé částky
Malý projekt je z 80% rozpracovaný projekt, tedy nedokončený projekt. Je však tak propracovaný, aby z něj již bylo možné spočítat, kolik realizace stavby bude stát. S malým projektem tedy dostanete i položkový rozpočet, ve kterém budou kompletní náklady na stavbu. Jelikož je malý projekt ještě nedokončený, je možné provést v projektu změny, abychom náklady na stavbu mohli upravit a vás změna projektu téměř nic nestála.
2 - ? měsíce
záleží na rychlosti vyřizování na úřadech

Provádění celého projektu a inženýring (z 96% hotový projekt)

2 - ? měsíce (záleží na rychlosti vyřizování na úřadech)
své dílčí projekty vypracují naši externí projektantni (PBŘ, PENB, statika...)
budeme zajišťovat vyjádření jednotlivých úředníků (hasiči, hygiena, sítě...)
zapracujeme externí projekty a vyjádření jednotlivých úředníků do projektu
1 - 3 měsíce

Předání projektu a případná domluva další spolupráce (100% projekt)

1 - 3 měsíce
vyřídíme stavební povolení a dopracujeme projekt
předáme 3 x projekt v tištěné a elktronické verzi s jednotlivými vyjadřovačkami
třetí platba
doplatíte nám 3/3 z celé částky
můžeme se domluvit na další spolupráci a určíme hodinovou sazbu: pomoct při výběru stavební firmy, autorský dozor stavby, asistence při kolaudaci
cíl = užívání stavby

Výstavba a autorský dozor

budeme navštěvovat Vaší stavbu a kontrolovat ji, zdali je stavěna dle projektu
pomůžeme Vám s vyřízením kolaudace
zaplatíte nám za autorský dozor a asistenci při vyřízení kolaudace
Získat nezávaznou cenovou nabídku

Naše projekty

Máme nejlepší hodnocení na Google

Naše hodnocení je nejvyšší mezi architektonickými a projekčními kancelářemi v Česku

4.9
Celkové hodnocení na Google
Hvězdička Hvězdička Hvězdička Hvězdička Hvězdička
Zobrazit všech 105 recenzí
HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdička
11. září 2024
Pan Ing. Machač mi bohužel nedokázal pomoct, ale dokázal mě odkázat na lidi, kteří mi dokážou pomoct s mým specifickým projektem.
Petr H.
HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdička
10. září 2024
Skvělý a profesionální přístup - vřele doporučuji.
Tana T.
HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdička
3. září 2024
Velmi ochotní lidé, skvělé služby. Poradí i nad rámec svých povinností. Doporučuji
Radek T.

Sledujte nás na sociálních sítích

Nezávazné nacenění našich služeb

První schůzka u nás v kanceláři je zdarma a sdělíme vám tyto informace:

Sjednejte si s námi schůzku

Telefon
732 861 769
9:00-16:00 Po-Pá
Obálka
machac@projekcemachac.cz

a potkejme se v kanceláři v Pardubicích, v Praze nebo online

Kancelář Pardubice

17. listopadu 216, 530 02 Pardubice I

Kancelář Praha

Oldřichova 34, 128 00 Praha - Vinohrady

Fakturační adresa: Ing. Matěj Machač, Stavařov 99, 530 09 Pardubice, IČO 76675190

Jsem plátce DPH 

Pardubice